Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Κοινωνικοποίηση: Το μεγάλο ταξίδι στις εμπειρίες !


         






Ο σκύλος διαμορφώνει το χαρακτήρα του και φτιάχνει τη συμπεριφορά του μέσα από τις εμπειρίες που συγκεντρώνει και τα μαθήματα που παίρνει από αυτές κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Σε αυτό το πρώτο διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκτεθεί σε πολλά ερεθίσματα  έτσι ώστε να μην αναπτύξει φοβίες και προβλήματα και να γνωρίσει τον κόσμο μέσα στον οποίο θα ζει.

Η Κοινωνικοποίηση είναι η  έκθεσή του σε πολλά και εντελώς διαφορετικά ερεθίσματα ,ώστε να εξοικειωθεί ,να νιώθει άνετα και να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες που θα τον βοηθήσουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η κοινωνικοίηση είναι σημαντικό να ξεκινά από πολύ νωρίς ,τότε που ο σκύλος έχει εύπλαστο χαρακτήρα.

Μια πρώτη κοινωνικοποίηση γίνεται ήδη όταν ο σκύλος είναι ακόμα κουτάβι και βρίσκεται μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του.

Τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του,  πρέπει οπωσδήποτε το μικρό κουτάβι να τους περνά κοντά στη μητέρα και τα αδερφάκια του  ,γιατί με αυτό τον τρόπο  θα  γεμίσει πληροφορίες και κώδικες συμπεριφοράς γύρω από την αγέλη-οικογένεια και τη ζωή των σκύλων.

Ταυτόχρονα θα πάρει πολλά μαθήματα από τη μητέρα αλλά και από τα αδέρφια του μέσα από τη συνήπαρξη και το παιγνίδι μαζί τους.



Το μικρό κουτάβι αυτή την περίοδο καταγράφει τα πάντα και οι εμπειρίες που θα αποκτήσει θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι εκτροφείς δεν δίνουν ποτέ τα κουτάβια τους στους νέους κηδεμόνες πριν συμπληρώσουν τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους.

Ένα κουτάβι που αποσπάστηκε πολύ νωρίτερα από τη μητέρα του  ή με βίαιο τρόπο είναι πιθανό να αναπτύξει φοβίες ,πολύ περισσότερο μάλιστα αν τύχει να βιώσει και κάποιες τραυματικές εμπειρίες.

Από τη στιγμή που το κουτάβι φτάσει στο νέο του σπίτι  ,ο κηδεμόνας του θα πρέπει να αρχίσει όσο γίνεται νωρίτερα την κοινωνικοποίησή του.

Πολλές φορές γίνονται λάθη  από τους νέους κηδεμόνες καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών,το σκυλάκι δεν βγαίνει από το σπίτι ούτε έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά.

Το διάστημα όμως αυτό είναι εξίσου πολύ σημαντικό για την κοινωνικοποίηση του ,καθώς χρονικά είναι το διάστημα που το μικρό σκυλάκι συσωρεύει εμπειρίες και μαθαίνει τον κόσμο.

Οι εμπειρίες που αποκτά στο χρονικό αυτό διάστημα είναι οι πιο καθοριστικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του αλλά και γενικά για τη μετέπειτα ζωή του.

Προσπαθείστε να το εξοικειώσετε με πολλούς και διαφορετικούς ήχους και ερεθίσματα μέσα στο σπίτι (ηλεκτρική σκούπα ,σεσουάρ για τα μαλλιά κ.λπ.) αλλά και καταστάσεις , και γνωρίστε του πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους γυναίκες και άντρες διαφόρων ηλικιών και μικρά παιδιά.

Αντικείμενα και ήχοι που αποτελούν για μας κομμάτια της καθημερινότητας μας ,είναι εντελώς άγνωστα και παράξενα έως και τρομακτικά  για το κουτάβι..

Αφήστε το να περιεργαστεί τα νέα αντικείμενα και να γνωρίσει τους ανθρώπους και προσπαθείστε να το ενθαρρύνετε με τον τρόπο σας.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε επίσης το σκύλο σας  να ζει σύμφωνα με τις συνθήκες της καθημερινότητας σας και για να καταφέρετε να είναι αρμονική η συμβίωσή σας και ο σκύλος σας ήρεμος ,θα πρέπει από μικρό να τον συνηθίσετε στις συνθήκες αυτές.

Αν για παράδειγμα λείπετε κάποιες ώρες από το σπίτι ,θα πρέπει ο σκύλος να μάθει να μένει μόνος του αυτές τις ώρες  , μέχρι να επιστρέψετε εσείς.
Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μην υποφέρει ο σκύλος από άγχος αποχωρισμού .

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά χωρίς το σκύλο σας ,θα πρέπει να τον μάθετε από μικρό να μπορεί να μένει και με κάποιον άλλο άνθρωπο κ.λ.π.

Αν πάλι μετακινείστε συχνά και θέλετε να παίρνετε και εκείνον μαζί σας ,πρέπει να του μαθετε από κουτάβι ακόμα να ταξιδεύει με το αυτοκίνητο ώστε να μη ζαλίζεται αργότερα.

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες ζωής σας θα πρέπει να τις σκεφτείτε και να προετοιμάσετε το σκύλο σας κατάλληλα για αυτές.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και η περιποίηση.
Πολλοί κηδεμόνες συναντούν προβλήματα στην περιποίηση καθώς ο σκύλος δεν κάθεται να τον αγγίζουν ή να του πιάνουν τα αυτιά,το στόμα ή τα πέλματα ή ακόμα και να τον κάνουν μπάνιο.

Συνηθείστε από μικρό το σκύλο σας να δέχεται το άγγιγμα σε όλο του το σώμα από πολύ μικρή ηλικία και να σας αφήνει να του καθαρίζετε τα αυτιά,να του ανοίγετε το στόμα,να τον χτενίζετε και να του κόβετε τα νύχια.

Να του μιλάτε ήρεμα και να τον επιβραβεύετε με χάδι κάθε φορά που συνεργάζεται και μένει ήρεμος.

Κάντε την διαδικασία της περιποίησης μια πιο ευχάριστη συνήθεια ( στην πραγματικότητα
δεν είναι τόσο ωραία γι΄ αυτόν) , έτσι ώστε ο σκύλος στην ενήλικη ζωή του να παραμένει
ήρεμος και συνεργάσιμος.

Ακόμα κι αν κάποιος άλλος αναλάβει την περιποίησή του ή τον εξετάσει όπως ο groomer ή ο κτηνίατρος ,ο σκύλος θα έχει μια άψογη συμπεριφορά.

Μάθετέ του από νωρίς να φορά το περιλαίμιο και ξεκινήστε του μαθήματα με το λουρί του μέσα στο σπίτι αρχικά  ,ώστε όταν έρθει ο καιρός να βγει βόλτα έξω ,να μην αντιδράει στη θέα του λουριού και να μη φοβάται ή και να αρνείται να περπατήσει με αυτό.

Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών ,αρχίστε να του γνωρίζετε τον έξω κόσμο.

Φέρτε τον σε επαφή με πολλές και διαφορετικές καταστάσεις ,κίνηση στο δρόμο ,πολυσύχναστα μέρη ,αυτοκίνητα,παιδιά που τρέχουν,διάφορους θορύβους καθώς και με άλλα μικρά ή διαφορετικά ζώα ,πουλιά κ.λ.π.


Πάρτε το κουτάβι μαζί σας σε πολύβοα μέρη και δείξτε του πολλές και διαφορετικές συνθήκες.

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτάει ,τόσο πιο έτοιμο και ισορροπημένο θα είναι στην ενήλικη ζωή του.

Γνωρίστε του άλλους ανθρώπους γνωστούς και ξένους και αφήστε τους να το αγγίξουν.

Σε πολλούς  δεν αρέσει να αγγίζουν άλλοι και ιδίως ξένοι το σκυλάκι τους ,αλλά είναι ένα μάθημα κοινωνικοποίησης που είναι αναγκαίο να πάρει το κουτάβι.

 Το μικρό πρέπει επίσης να συνηθίσει στην εντύπωση που προκαλεί κάθε φορά σε μια έξοδό του και στις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων.



Πχ ένα μικρό Μαλτέζ πρέπει να μάθει στα επιφωνήματα και τις εκδηλώσεις αγάπης που θα ακολουθούν τις εμφανίσεις του έξω ,όπως επίσης και για ένα μεγαλόσωμο κουτάβι πχ μαστίφ θα είναι πολύ σημαντικές οι εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου καθώς όσο μεγαλώνει  θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες λόγω του μεγέθους του.

Είναι απαραίτητο οτο κουτάβι να συνηθίσει τις πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και γνωριμία του κουταβιού με άλλους σκύλους.

Φέρτε το σε επαφή απο νωρίς με άλλους σκύλους που γνωρίζετε τη συμπεριφορά τους και φυσικά την υγεία τους.

Πηγαίνετε σε συναντήσεις με άλλους υπεύθυνους κηδεμόνες και αφήστε το να γνωριστεί με άλλους σκύλους και να κοινωνικοποιηθεί.

Πέρα από οτιδήποτε του μάθετε εσείς,είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτύξει μια καλή συμπεριφορά και ανάμεσα στους άλλους σκύλους.

Μια καλή ιδέα είναι και η οργάνωση ενός γκρουπ κουταβιών σε κάποια σχολή σκύλων ή ακόμα και σε κάποιο πάρκο μεταξύ γνωστών ή φίλων υπεύθυνων κυνόφιλων με σκοπό να γνωριστεί το κουτάβι με άλλα σκυλιά.



Ενα σκυλάκι που υπερπροστατεύεται και δεν έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά από νωρίς,μπορεί να γίνει επιφυλακτικό με τους όμοιους του η και να αναπτύξει φοβίες.

Πολλοί κηδεμόνες σταματούν την κοινωνικοποίηση μετά από ένα δυσάρεστο περιστατικό που είχε η συναντηση του κουταβιού τους με έναν άλλο σκύλο,φοβούμενoι την αρνητική εμπειρία που πιθανόν να απέκτησε το μικρό τους.

Αντίθετα όμως πρέπει η κοινωνικοποίηση να συνεχιστεί πιο έντονα,επίλέγοντας ήρεμα σκυλιά σε συναντήσεις με  ευχάριστες εμπειρίες ώστε το σκυλάκι να ξεχάσει εντελώς την προηγούμενη αρνητική εμπειρία.

Σίγουρα το κάθε σκυλάκι χρειάζεται διαφορετικό χρόνο προσαρμογής καθώς παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του.

Ένα επιφυλακτικό κουτάβι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ένα άλλο κουτάβι που έχει ισχυρή αυτοπεποίθηση .

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι ο σκύλος μας χρειάζεται τις εμπειρίες τόσο με άλλους ανθρώπους ,όσο φυσικά και με άλλους σκύλους έτσι ώστε να φτιάξει μια ισορροπημένη προσωπικότητα.

Σίγουρα το κουτάβι χρειάζεται τη φροντίδα και την προστασία μας και οπωσδήποτε τη συνεχή προσοχή μας όταν είναι μικρό.

Σίγουρα πρέπει να το προφυλάξουμε τους πρώτους μήνες της ζωής του από υπερβολές και από την έκθεση σε επικίνδυνες γι' αυτό καταστάσεις.

Θα πρέπει όμως  ταυτόχρονα να το βοηθάμε να προσαρμοστεί σε πολλές
 και διαφορετικές συνθήκες ,να το εκθέτουμε σε ερεθίσματα και να του προσφέρουμε
τη δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρίες ώστε να γίνει ένας ισορροπημένος ,κοινωνικός
 και υπέροχος ενήλικας.

Ένα κουτάβι  που υπερπροστατεύεται και δε βγαίνει από το σπίτι ή δε του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει άλλους ανθρώπους ,σκύλους και φυσικά διαφορετικές καταστάσεις ,θα εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με φοβίες ,επιφυλακτικότητα ή και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μην πέσετε στην παγίδα της σκέψης ότι μόλις μεγαλώσει θα είναι ευκολότερο για κείνο.

Αντίθετα χάνεται πολύτιμος χρόνος από την πραγματικά καλύτερη ηλικία του  να αρχίσει η κοινωνικοποίηση.


Πρέπει να γίνετε ο οδηγός του στο μεγάλο  αυτό ταξίδι της κοινωνικοποίησης ,ένα ταξίδι στον κόσμο των εμπειριών που θα του δώσει τα πιο απαραίτητα εφόδια στην μετάπειτα ζωή του.

Βοηθήστε το να γίνει ένας ευτυχισμένος και ισορροπημένος ενήλικας σκύλος δείχνοντάς του την αγάπη σας με τον πιο έμπρακτο τρόπο και κερδίστε ένα μοναδικό σύντροφο για μια πραγματικά όμορφη κοινή ζωή.





Λία Αγγελοπούλου 



                                                                                                       dog side stories