Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Άγανα : O ύπουλος κίνδυνος !

                                                         Τα άγανα !






Μαζί με τη χαρά που φέρνει το Καλοκαίρι ,εμφανίζονται επίσης και αρκετοί κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν τον τετράποδο φίλο μας.

Ένας τέτοιος ύπουλος κίνδυνος είναι τα άγανα.

Πρόκειται για μέρη του άνθους των σταχυών αλλά και πολλών άλλων αγριόχορτων τα οποία μοιάζουν με αγκάθια και έχουν ένα χαρακτηριστικό V σχήμα με μικρότερα αγκαθάκια στις άκρες.

Η χρησιμότητά τους στη φύση είναι για να εξαπλωθούν οι σπόροι των φυτών αυτών γρηγορότερα .

Χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα τους προσκολούνται με ευκολία στο δέρμα των ζώων και μέσω αυτών εξαπλώνονται και μεταφέρονται ταχύτατα.

Την εποχή που αρχίζουν να ξεραίνονται τα αγριόχορτα ,δηλαδή στα τέλη της Άνοιξης και όλο το Kαλοκαίρι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι  σκύλοι από τα άγανα γίνεται μεγάλος.

Πως συμβαίνει αυτό;

Το σχήμα V που έχουν τα άγανα,  τα βοηθά να μπαίνουν  στο δέρμα του σκύλου και  τα μικρά αγκάθια  στις άκρες τους τα διευκολύνουν να γλιστρούν ακόμα βαθύτερα σε ένα (μονόδρομο) προς το εσωτερικό.

Τα άγανα μπορεί να προκαλέσουν στους σκύλους φλεγμονές στα σημεία όπου διεισδύουν και αν δεν αφαιρεθούν άμεσα ,μπορεί να εισχωρήσουν βαθύτερα και να φτάσουν σε εσωτερικά όργανα όπως είναι η καρδιά ,οι πνεύμονες κ.λ.π.



Τα άγανα μπορούν  να εισχωρήσουν σε πολλά μέρη του σώματος με μεγάλη ευκολία ,αλλά κάποια σημεία παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα.
Ας δούμε  ποια.

Στα αυτιά !
Εάν το άγανο εισχωρήσει στο αυτί ,ο σκύλος τινάζει συνεχώς το κεφάλι ,προσπαθεί να  ξύσει έντονα το αυτί ,ενώ ταυτόχρονα γέρνει το κεφάλι από τη μεριά που έχει την ενόχληση.
Αν το άγανο παραμείνει για μέρες μπορεί να προκληθεί ωτίτιδα ,ενώ αν εισχωρήσει στο τύμπανο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ακοή έως και νευρολογικά συμπτώματα.

Στη μύτη !
Το άγανο εισχωρώντας στη μύτη προκαλεί έντονο και επίμονο φτάρνισμα , δημιουργεί ερεθισμό και ίσως βγουν από το ρουθούνι αίμα ή βλέννες.

Στο δέρμα !
Ειδικότερα ανάμεσα στις πατούσες αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.
Το άγανο εισχωρώντας στο δέρμα προκαλεί φλεγμονές και οιδήματα και φυσικά πόνο.
Ο σκύλος γλύφει έντονα το πονεμένο σημείο.

Στα μάτια !
Εισχωρώντας στο μάτι  προκαλεί έντονο πόνο και πρήξιμο.
Το μάτι ερεθίζεται και βγάζει εκκρίσεις ,ενώ ο σκύλος το κρατά συχνά κλειστό.
Είναι δυνατόν επίσης να προκληθεί βλάβη στον κερατοειδή.

Στο στόμα !
Αν το άγανο προσκολληθεί σε κάποιο σημείο της στοματικής κοιλότητας ,ο σκύλος παρουσιάζει ξηρό βήχα και μπορεί να αρνηθεί την τροφή επειδή δυσκολεύεται να καταπιεί.
Αν τυχόν προχωρήσουν βαθύτερα,είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη και σε εσωτερικά όργανα.

Τα άγανα πρέπει να αφαιρούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται  από όποιο σημείο του σώματος και αν έχουν εισχωρήσει.

Κατά την αφαίρεση ο σκύλος πρέπει να παραμένει ήρεμος και αρκετές φορές χρησιμοποιείται αναισθησία,(ελαφρά αναισθησία - μέθη).

Αν έχουν προκληθεί μολύνσεις από τα άγανα ,ίσως χρειαστεί και λήψη αντιβιοτικών.

Αν παρά την αφαίρεση ,τα συμπτώματα συνεχίζονται μετά από αρκετές μέρες , θα πρέπει να ερευνήσετε την πιθανότητα ύπαρξης και άλλων άγανων στο σώμα του σκύλου.
Ο εντοπισμός και η αφαίρεσή τους δεν είναι πάντα εύκολα  και ίσως χρειαστούν επανειλημενες προσπάθειες.
Γι' αυτό λοιπόν ο καλύτερος τρόπος αποφυγής τους είναι η πρόληψη !

Οί σκύλοι με μακρυά αυτιά και τρίχωμα συχνά (μαζεύουν ) ευκολότερα τα άγανα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί στις βόλτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να ελέγχετε το σώμα και τα αυτιά του σκύλου κάθε φορά που επιστρέφετε από βόλτες ειδικά στην εξοχή.

Να είστε παρατηρητικοί έτσι ώστε να καταφέρετε να δράσετε άμεσα  και να μπορέσετε να προσατέψετε όσο πιο έγκαιρα γίνεται τον καλύτερο σας φίλο.




Λία Αγγελοπούλου     



                                                                                   dog side stories